INOVATIVNÍ HYGIENICKÝ MANAŽMENT

PEKÁRNA

PEKÁRNA | PŘÍPADOVÁ STUDIE

Situace / úkol: 
Optimalizace trvanlivosti produktu lepší hygienou v chladírně velké pekárny měla být provedena pomocí testu mlžení s dezinfekčním prostředkem Derotin aktiv HC30L pomocí trysek a ventilátorů. Byla vybrána lokalita s reprezentativním výrobním areálem. Pokus o atomizaci Derotin aktiv HC30L (dezinfekční prostředek na bázi peroxidu vodíku) v chladící místnosti se uskutečnil pomocí trysek a ventilátoru.

Fakty a čísla

Velikost místnosti: celkem 1490 m³

Trvání dezinfekce …………………… 420 minut
Chlazení …………………………………… 180 minut
Aktivní spotřeba kyslíku ……………………. 3,1 litru

Řešení / koncepce:   Na začátku testu byla všechna používaná RDT zařízení dezinfikována. Následně byla tato RDT zařízení zřízena v chladírně linky 5 a uvedena do provozu. Derotin aktiv HC30L byl dávkován v chladící místnosti pomocí speciálních trysek a distribuován v místnosti ventilátory. Celý dezinfekční proces byl předem analyzován a poté probíhal 7 hodin.

Během experimentu byla měřena spotřeba a koncentrace Derotin aktiv HC30L v místnosti v různých bodech zařízením RDT se spřaženým senzorem a data byla přenášena. Kromě toho byla koncentrace kontrolována ručně každou hodinu. V závislosti na koncentraci naměřené senzorem se dávkování automaticky upravovalo. To umožnilo udržovat koncentraci na 0,35 ppm H202.

K ověření účinnosti rozprašování byly provedeny testy odolnosti. Za tímto účelem byly z výstupu pece vyjmuty bagety a ponechány tam, aby se zabránilo kontaminaci produktů přirozeně se vyskytujícími vzdušnými houbami. Potom se umístili do chladné místnosti, aby se ochladili a stáli tam během rozprašování. Další bagety byly odstraněny přímo z chladicí místnosti a umístěny na vozík bez záměrné kontaminace. Slouží jako reference pro testování účinnosti zamlžování na chlebu, který je již kontaminován.

Po dokončení mlžení byly bagety nařezány, označeny a vráceny do místnosti QA pro test trvanlivosti.

Výhody:   Výsledky se týkají výlučně testovaných testovacích objektů. Po uplynutí 5 dnů před dosažením data minimální trvanlivosti byly nakrájené bochníky chleba vizuálně zkontrolovány, zda neplesniví. Zjistilo se, že na bochnících chleba vybíraných z výstupu pece se stále častěji vytváří plíseň. Na chlebu skladovaném v chladné místnosti a vystaveném mlze až do data minimální trvanlivosti a 2 dní po něm nebyla nalezena žádná plíseň.

02/13 02/14 02/15 02/16 02/17 02/20
Procento
plesnivých chlebů

Chladnička na pečivo

Výstup pece na chléb

0%

0%

0%

0%

0%

13,5 %

0%

16,2 %

0%

21,6 %

0%

40,5 %

 

Ve zkoušce bylo plesnivých méně chlebů kontaminováno před zamlžováním a také v menší míře než v předchozí zkoušce.

Shrnutí a výsledky: Dezinfekce pekárny
Odborná kancelář Dr. J. Balfanz, diplomovaný biolog

Z technického hlediska lze test označit za úspěšný. K dosažení koncentrace H2O2 0,35 ppm ve všech rozích místnosti po dobu 7 hodin byly zapotřebí 3 litry přípravku Derotin aktiv HC 30L. Hodnota 0,35 ppm koncentrace H2O2 byla naměřena manuálně v celé místnosti a senzorem, který komunikuje přímo se systémem. Na základě 24 hodin je spotřeba 10,3 litru.

Je povolena hodnota MAK 0,5 ppm. Atomizace přímo do místnosti proto vyžaduje podstatně méně Derotin aktiv HC 30L než při distribuci Derotin aktiv HC L30 přes ventilační potrubí. V experimentu v roce 2016 bylo zapotřebí 30-40 litrů za den.

Účinnost studeného mlžení dezinfekčních prostředků s obsahem H2O2 byla v letech 2020 a 2021 jednoznačně prokázána ve více projektech. Pokud je vzduch dezinfikován, na chlebu se může usazovat méně nebo žádné plísně a zkazit jej. Zejména ve druhé polovině roku je vnější vzduch jednoznačně kontaminován plísněmi a kvasinkami, takže v tomto období může dojít k mnohem větší kontaminaci, pokud není vhodně dezinfikováno. Zde se doporučuje stálá dezinfekce nízkou koncentrací H2O2. Mělo by se zabránit přímému přístupu venkovního vzduchu do příslušných místností, aby bylo možné udržet koncentrace vzdušných hub na co nejnižší úrovni.

Proces poskytuje opatření, která mohou výrazně prodloužit trvanlivost vyrobeného chleba.

Jelikož se o roztocích peroxidu vodíku říká, že mají virucidní účinek, pravidelné používání (denní) může také výrazně minimalizovat možná rizika kontaminace, zejména v dobách pandemie CORONA, mikrobiální zatížení může být udržováno na velmi nízké úrovni i při trvalém tlaku kontaminace.

MÁTE OTÁZKY NEBO ZÁJEM O SPOLUPRÁCI?